Ultimele noutati aparute

Instrumente de cash flow management

30.05.2015

O analiză realizată de compania Fair Value, în perioada februarie 2013 – martie 2014, arată că 85% din efectele lipsei lichidităților pot fi reduse printr-o organizare internă mai bună. 

Situaţia prelungită de criză a ultimilor ani a făcut ca executivii companiilor locale să îşi concentreze atenţia, într-o mare masură, pe gestionarea lichidităţilor, încasarea facturilor şi reducerea cheltuielilor.

Întâlnim tot mai des manageri care se confruntă cu o lipsă acută de lichidităţi, iar problemele tind să se agraveze şi mai mult pe măsură ce insolvențele sunt din ce în ce mai prezente, renegocierea contractelor cu furnizorii este o opţiune deja epuizată, iar băncile au oprit finanţarea către mediul de afaceri.

Mai mult, nici proiectele guvernamentale  de la stat nu mai reprezintă o garanţie a plăţilor la timp, în condiţiile în care şi în sectorul public achitarea facturilor se realizează cu mare întârziere, multe dintre  proiectele realizate din bani publici fiind chiar stopate.

Toate acestea au făcut ca administrarea afacerilor locale să devină o luptă zilnică, concentrată pe asigurarea finanţărilor pe termen scurt.

Din moment ce atenţia executivilor se îndreaptă majoritar către această problemă, a devenit din ce în ce mai greu pentru aceştia să identifice și să valorifice noile oportunități de piaţă. Totuşi, companiile ar trebui să nu piardă din vedere dezvoltarea afacerii, tocmai pentru a compensa erodarea continuă a vânzărilor.

Ce soluţii există în acest context?

În primul rând, un executiv trebuie să înteleagă cât mai devreme ce urmează să se întâmple în ceea ce priveste cash-flow-ul.

O proiecţie pe 12 luni a cashflow-ului, ajustabilă în timp real şi întocmită pe date corecte este un instrument de nepreţuit în aceste momente. Aceasta permite identificarea din timp a resurselor pe care compania se poate baza timp de un an şi, cel mai important, el conferă factorului executiv un important avans de timp pentru decizii.

Buna practică este ca în cazul riscului de cashflow negativ să fie folosite instrumente informatice pentru simularea, pe datele reale ale companiei, a acţiunilor pe care un executiv le poate întreprinde atât pe zona cheltuielilor planificate cât şi pe zona veniturilor.

Acesta este o modalitatea sigură de a avea un cash flow pozitiv sau de a reduce necesarul de finanţare care trebuie asigurat din surse externe atât ca valoare cât şi ca durată.

Specialiştii Fair Value, partener Gold SAP, au implementat în România astfel de soluţii SAP de planificare, execuţie şi simulare a cash-flow în timp real, soluţii care au devenit cele mai importante instrumente de management al afacerii pentru acele companii.

Alte articole recente

Airbus Helicopters Industries folosește SAP Financial, implementat de Fair Value

13.12.2016

Fair Value a finalizat cu succes în luna octombrie 2016, implementarea modulului SAP Financial inclusiv a pachetelui de localizare pentru România pentru Airbus Helicopters Industries, divizia responsabilă de asamblarea elicopterelor …

Citeste tot articolul

Fair Value – a treia oară consecutiv atestat PCOE

06.06.2016

Astăzi, 03 iunie 2016, Fair Value Com a primit pentru a treia oară consecutiv certificarea de SAP – Partner Center of Expertise, certificare care atestă calitatea serviciilor de suport oferite …

Citeste tot articolul
vrancart

Vrancart folosește SAP BI pentru a-și monitoriza indicatorii de performanță

14.10.2015

Creșterea competitivității companiilor cu capital românesc se poate realiza prin creșterea calității  procesului de management al acestora. Sistemele informatice de analiză și management de ultimă generație, disponibile la nivel mondial, …

Citeste tot articolul